Nieuwsflits

15/04 Alle resultaten tem 5 april zijn verwerkt

Sint-Maria-Oudenhove

Sint-Maria-Oudenhove

Home Fietsverslagen Ötztaler Radmarathon 2008
Notice: Undefined index: JPG Support in /customers/5/3/1/tcoudenjong.be/httpd.www/plugins/content/jwsig.php on line 80 Notice: Undefined variable: gd_support in /customers/5/3/1/tcoudenjong.be/httpd.www/plugins/content/jwsig.php on line 83
Verslag Ötztaler Radmarathon PDF Print E-mail
Geschreven door Stefaan De Groote   
Onderwerp index
Verslag Ötztaler Radmarathon
deel 2
foto's
Alle pagina's

 

Na reeds verschillende deelnames aan Les Trois Ballons in de Vogezen, en La Marmotte in Frankrijk, had ik voor dit jaar mijn pijlen gericht op de allerzwaarste der cyclosportieve wedstrijden: de Ötztaler Radmarathon in Sölden, Oostenrijk. En als we zeggen zwaar, dan bedoelen we ook zwaar: 238 km en 5500 hoogtemeters. Het parcours, volledig verkeersvrij, is bezegent met maar liefst 4 cols: de Kühtai (18.5 km klimmen, 2020m), de Brennerpass (39 km klimmen, 1377m), de Jaufenpass (15.5 km klimmen, 2090m) en als afsluiter de Timmelsjoch (28.7 km klimmen, 2509m).
Deelname is geen zekerheid. Eerst dien je je vanaf begin februari vooraf in te schrijven. Zo waren er meer dan 7000 geïnteresseerden. Daarna werden er 4500 deelnemers geloot. Aangezien we echter als groep (van 5) waren ingeschreven, hadden we meer kans: bij loting van een groepslid werd automatisch de ganse groep startgerechtigd.
Gedurende de voorbereiding zijn we echter wegens omstandigheden 2 groepsleden verloren: clubmakker Johan Vandeputte had wegens bouwperikelen onvoldoende kunnen trainen, en Stefan (een Nederlandse vriend) is de week voor de wedstrijd ziek geworden. Zo waren we uiteindelijk nog met 3 die de trip naar Sölden de donderdag ervoor aanvatten: Fréderick (een vriend die ook mee was naar de Marmotte), clubmakker Eric Leyman en mezelf. Fréderick was echter ook niet veel aan trainen gekomen de laatste tijd, en had zijn twijfels of hij de wedstrijd tot een goed eind zou kunnen brengen. De nacht voor de wedstrijd zou hij echter geen oog dicht doen, en uiteindelijk besluiten om af te zien van deelname.

Het doel voor mezelf was uit te rijden in 9u. Dat dit heel moeilijk zou zijn, wist ik op voorhand, maar ik wou daar toch zo dicht mogelijk bij zijn. Uiteindelijk over de finish gereden in 10.25u.... Het relaas van de dag kan je hieronder lezen!

Heel vroeg opgestaan de zondagmorgen, en na een stevig ontbijt hebben we ons naar de start begeven. Ons hotel was gelukkig op slechts een km van de start, dus we hoefden ons geen zorgen te maken om daar op tijd te geraken. De weersvoorspellingen waren heel goed, met enkel naar de avond toe kans op regen.
Er stond reeds een massa volk, en we stonden dan ook pas aan de vlag van de laatste km. Dit was toch echt wel een kippenvelmoment. Wat een massa deelnemers! En de helikopter cirkelde ongeduldig over ons heen. Ik voelde me heel even een echte prof.
Om 6.45 hoorden we het startschot afgaan, maar het duurde toch nog bijna 10 minuten vooraleer we ook konden vertrekken. Toen waren ook wij weg. De eerste 32 km waren licht dalend, waar vlot snelheden tot 70 km/u werden bereikt. Na 10 km was het plots net na de tunnel voet aan grond zetten. Blijkbaar een valpartij, en er zaten enkele mensen langs de kant. Na een 2-tal minuutjes oponthoud weer doorstuiven naar Ötz, de voet van de Kühtai. Op dit stuk voelde ik me echt in mijn sas, en baande ik me een weg door het langgerekt peloton van renners. In sneltreinvaart werden die eerste 32 km afgelegd. In totaal hebben we hier slechts 40 minuten over gedaan, inclusief oponthoud.
In Ötz draaiden we de rotonde rechtsaf, en zo begonnen we aan de eerste helling. De klim van de Kühtai verliep heel vlot. Het enige probleem was dat, zeker in de beginfase, het moeilijk was om voorbij de andere renners te geraken. Je moest echt uiterst links op het randje rijden. Tot hiertoe een goed geval gehad, en blijkbaar kwamen Eric en ik op hetzelfde moment op de top. Snel de bidons opgevuld en voortgereden. Het was een supersnelle afdaling, en met 102 km/u vestigde ik dan ook een nieuw persoonlijk record! 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack